Skip to main content

Hoe creëer je een emissievrije bouwplaats?

Als gevolg van nieuwe eisen van de overheid ondergaat de bouwsector een verschuiving in de duurzame transitie. De eerste emissievrije bouwplaats ter wereld is al als testproject gelanceerd en steeds meer bedrijven kiezen voor een elektrische wagenpark.

De bouwsector is momenteel verantwoordelijk voor maar liefst 30 procent van de totale wereldwijde uitstoot en staat bekend als milieuvervuiler. Het is ook een industrie met strikte rapportage-eisen, wat betekent dat de uitstoot van schadelijke broeikasgassen goed gedocumenteerd is.

Maar liefst 80 procent van de uitstoot is indirect, middels de productie van materialen en transport. Dit geeft ons een goed beginpunt op weg naar lagere emissiewaarden in de bouwsector. Hier leggen we uiteen welke eisen er nu worden gesteld in deze branche en hoe wij bij Pon Energy Rental deel kunnen uitmaken van deze verschuiving.

 

Nieuwe emissievrije eisen tegen 2030

Het Europese klimaatplan schrijft voor dat bouw- en constructieactiviteiten in 2030 fossielvrij of emissievrij moeten zijn. De eerste emissievrije bouwplaats ter wereld in Oslo was in 2020 al een feit, wat betekent dat we al over de instrumenten beschikken om dit doel te bereiken.

Nu gaat het om het benutten van de expertise en technologie die al in de branche aanwezig is, zodat we goede en duurzame oplossingen kunnen vinden voor het gebruik van stroomoplossingen. Bij Pon Energy Rental beschikken we over een vloot die aan deze eisen kan voldoen, zodat aannemers en ontwikkelaars de droom van emissievrije bouwplaatsen kunnen realiseren.

De bouwsector is ook verplicht om haar emissies te rapporteren, zowel directe emissies van machines en uitvoeringswerken, maar ook de indirecte emissies die afkomstig zijn van de productie van materialen en transport. Dit helpt bedrijven om een nauwkeuriger beeld te krijgen van hun uitstoot. Met het gebruik van nieuwe en elektrische machines, elektrisch vervoer en andere richtlijnen voor emissierapportage is het een haalbaar doel om in 2030 een emissievrije industrie te hebben.

 

Pon Energy Rental op weg naar een emissievrije vloot

Pon Equipment bouwde al vroeg een elektrisch aangedreven graafmachine en maakte in 2020 deel uit van ’s werelds eerste emissievrije bouwplaats.

Dit laat zien dat we bij Pon al de expertise in huis hebben om bestaande oplossingen beter te benutten en een toonaangevende speler te zijn in de markt voor duurzaam bouwmaterieel en emissievrije bouwplaatsen. Wij bieden laadoplossingen aan voor deze producten.

 

Stroomoplossingen

De nieuwste Generator Technology van Caterpillar is volledig Stage V compliant. Met deze technologie realiseren we een lage uitstoot, die we eventueel nog verder kunnen verminderen met inzet van alternatieve brandstoffen.

Daarnaast hebben we de BQ-S 400 batterij ontwikkeld. De units zijn geschikt voor gebruik in een hybride configuratie met generatoren, zonne- en windenergie en kunnen zowel frequentie als spanning omzetten.

 

Andere ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid

Ook binnen onze vloot met betrekking tot temperatuurvoorziening hebben we niet stil gezeten. Voor het leveren van zowel tijdelijke – als meer permanente klimaatoplossingen hebben we ondertussen volledig elektrische warmte pompen en koud water machines in ons assortiment. Daarnaast bieden we koeltorens die koelen met behulp van omgevingslucht en een bijzonder laag energieverbruik hebben.

Het besparen op energieverbruik is kenmerkend voor onze nieuwe producten, net als het gebruik van de meest duurzame koelvloeistof.

 

Toekomstige ontwikkelingen

Tot nu toe hebben we de bovengenoemde producten gelanceerd en onze ambitie is om de komende jaren zowel kennis als technologie te blijven ontwikkelen.

Hiermee willen we onze klanten nu en in de toekomst de meest duurzame en energiezuinige huuroplossingen blijven bieden. Meer informatie over onze producten vindt u hier(hyperlink) , of u kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek. We staan klaar om je te helpen een oplossing op maat te vinden die past bij jouw bedrijf en project.

Terug naar het overzicht