Skip to main content

Stroom en koeling voor datacenters

Bij het exploiteren van een datacenter heb je verschillende systemen nodig om naadloos samen te werken. Drie van de belangrijkste systemen zijn stroomvoorziening, load testing en koeling van de faciliteit. Bij Pon Energy Rental kunnen wij tijdelijke oplossingen en back-upsystemen verzorgen voor zowel stroom als koeling voor datacenters. 

Sinds we in 2014 onze eerste oplossing leverden, vormen oplossingen voor datacenters een uitdagend onderdeel van onze activiteiten. Tegenwoordig hebben we verschillende klanten die datacenters exploiteren in grote delen van Oost-Noorwegen en Centraal-Europa. Datacenters zijn uitgegroeid tot een fascinerende sector. En dit zal zich zeker doorzetten de komende jaren. 

Vandaag gingen we zitten voor een gesprek met onze Sales Engineer, Caroline Thon. Ze heeft met verschillende van onze datacenterklanten samengewerkt en kan ons vertellen over interessante ontwikkelingen. Tegenwoordig leveren we mooie oplossingen die veiligheid en efficiëntie voor onze klanten creëren. 

 

Datacenters – altijd in ontwikkeling 

Tegenwoordig zijn er veel manieren om te definiëren wat een datacenter werkelijk is. Voor Caroline, die nauw samenwerkt met onze datacenterklanten, is er één definitie in het bijzonder die de kern van de functie het beste weergeeft. 

– De National Security Authority (NSM) omschrijft een datacenter als een installatie waar digitale diensten worden geproduceerd, dat wil zeggen dat ze worden verwerkt en opgeslagen. Verder wijzen zij erop dat de omvang van een dergelijke installatie kan variëren van ruimtes met enkele racks tot grote faciliteiten met honderden racks. “Deze kasten bieden huis aan servers, alsook netwerk- en opslagapparatuur”, legt Caroline uit. 

“Als samenleving zijn we momenteel afhankelijk van datacenters voor het goed onderhouden van noodnetwerken, internettoegang en tv-signalen, om er maar een paar te noemen. Als de systemen niet goed werken, kan dat snel tot grote gevolgen leiden als er geen back-up oplossing voor stroomvoorziening en koeling zou zijn. 

Pon Energy Rental biedt tijdelijke oplossingen voor de levering van stroom- en koelsystemen. Dit zodat datacenters in aanbouw, of die onderhoud moeten plegen aan hun vaste installaties, deze voor een periode kunnen ontlasten zonder dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. 

 

Tijdelijke stroom naar datacenters 

Op basis van bovenstaande definitie krijgen we al snel een beeld van hoe afhankelijk datacenters zijn van een continue en efficiënte stroomvoorziening. Als een datacenter in aanbouw is en er reparaties of onderhoud moeten worden uitgevoerd aan het energiesysteem moet een extern back up systeem kunnen worden ingeschakeld. Dit is helemaal essentieel als er niet voldoende goede omstandigheden zijn voor de stroomvoorziening van de faciliteit waar het zich bevindt. 

Deze oplossingen verzorgen wij als Pon Energy Rental en we stemmen alle oplossingen af op de specifieke wensen van de verschillende datacenters. 

– We hebben de afgelopen jaren oplossingen geleverd voor zowel kritieke faciliteiten als commerciële datacenters. Zo worden wij als externe leverancier ingeschakeld als er vertragingen zijn in de oplevering van de vaste stroominstallatie en in geval van onderhoud en routine inspecties van de installaties”, legt Caroline uit. 

Ze vertelt verder dat we back-upsystemen voor stroom en koeling kunnen leveren voor zowel grote als kleine datacenters. 

– “Als het om tijdelijke oplossingen gaat, hebben wij generatoren geleverd vanaf 100kVA op wielen tot 15MW. 

Aan een datacenter in Rjukan, Noorwegen hebben wij onder andere back-up generatoren geleverd bestaande uit een 2000 kVA, een 1500 kVA en een 1250 kVA generator. Deze zijn alleen verbonden met het gebouw en starten als er een stroomstoring is, waardoor er geen downtime is en er geen kostbare tijd of data verloren gaan”, vervolgt Caroline. 

Koeling is een van de belangrijkste diensten die we vandaag de dag aan datacenters kunnen leveren. Er kunnen grote gevolgen ontstaan als een datacenter niet over een adequaat koelsysteem beschikt en er sprake is van oververhitting van de componenten. Caroline vertelt ons wat meer over het belang van koeling. 

 

Koeling voor datacenters 

Sinds onze eerste levering in 2014 verzorgen wij tijdelijke koeloplossingen voor datacenters die wachten op permanente installaties of onderhoud en service aan hun systemen uitvoeren. 

Er kunnen ernstige gevolgen optreden als de koeling van het gebouw of de stroomvoorziening voor korte of langere tijd stopt. Het is daarom van cruciaal belang dat alle datacenters over goede back-upsystemen beschikken. 

– “Als koelsystemen niet goed functioneren, kunnen belangrijke opslag- en gegevensgegevens verloren gaan”, legt Caroline uit. 

Ze vervolgt dat als er sprake is van downtime in de digitale infrastructuur, alle diensten hierdoor getroffen zullen worden. 

– Als er bij de aanleg van de infrastructuur onvoldoende rekening is gehouden met met stabiliteit en veiligheid kan dit tot grote problemen leiden. “De getroffen diensten omvatten mobiele diensten, internettoegang, tv, radio, de verschillende netwerkdiensten van de strijdkrachten en noodnetwerkdiensten”, besluit Caroline. 

“Tegenwoordig levert een datacenter diensten die veel van ons consumenten als vanzelfsprekend beschouwen en juist daarom is het zo cruciaal dat we dit in stand weten te houden. Om er zeker van te zijn dat de oplossingen die we leveren aan alle eisen voldoen, voeren we loadtests uit. Zowel op onze tijdelijke oplossingen als op de permanente installaties. Om de betrouwbaarheid van de machines te garanderen, doen we dit voordat we de tijdelijke oplossing loskoppelen. 

 

Load testing garandeert de kwaliteit van de installatie 

Bij Pon Energy Rental voeren we load tests uit om er zeker van te zijn dat de vaste installatie van generatoren levert wat deze garandeert. We sluiten de apparatuur aan op een loadbank die de belasting van de generator geleidelijk kan verhogen. Caroline legt iets meer uit over hoe dit in de praktijk werkt. 

– “Laten we er bijvoorbeeld van uitgaan dat de klant twaalf generatoren heeft besteld die 3 MW per generator zullen leveren. De loadbanks kunnen dan elke generator testen om er zeker van te zijn dat dit het vermogen is dat daadwerkelijk wordt geleverd. Dit vertelt ons onder andere dat de installatie goed is uitgevoerd, dat deze correct reageert bij een stroomstoring en niet in de laatste plaats dat deze bestand is tegen de belasting die deze moet aankunnen”, besluit Caroline. 

Iedereen die generatoren gebruikt, zou een load test moeten uitvoeren om er zeker van te zijn dat alle functies goed werken voordat ze in gebruik worden genomen. Dit zodat eventuele fouten en defecten kunnen worden geïdentificeerd voordat de machines in gebruik worden genomen en kritieke operationele problemen kunnen worden voorkomen. 

Neem contact met ons op als je meer informatie wilt over de oplossingen die wij voor jouw project kunnen bieden. Hier bij Pon Energy Rental willen we onze expertise delen, zodat we al onze klanten efficiënte, veilige en milieuvriendelijke diensten kunnen leveren. 

Terug naar het overzicht